Zerksee 2019

Zerksee by Wolfsgruppe /Volxzone 10th Anniversary Edition 2019

Suomen autotapahtumien tarjonta on tänä päivänä erittäin kattava mutta silti joka vuosi on pakko päästä tarkistamaan joku ulkomainen tapahtuma tai kaksikin. Valikoimaa Keski-Euroopasta löytyy vaikka kuinka, sen kun vaan valitsee. Yhtenä suurimmista on tietysti Wörthersee Itävallassa jota ei liene tarvitse sen enempää avata? Tai jos et ole koskaan kuullutkaan ko. tapahtumasta niin tein aikaisemmin blogikirjoituksen 2017 Wörthersee reissusta jonka voit lukea tästä. Sitten on Edition38 Show & Shine Briteissä, M.I.V.W. Hollanissa ja Raceism Puolassa vain muutamia suurimpia mainitakseni. VAG laitteisiin painottuvia tapahtumia on harvemmassa mutta niitäkin löytyy. Yksi harkinnassa ollut tapahtuma oli Zerksee (ennen VAG Event) nimellä tunnettu tapahtuma Puolassa. Muistan nähneeni ensimmäisen Youtube-videon VAG Eventistä vuonna 2011 josta mielenkiintoni tätä tapahtumaa kohden alkoi. 2017 oli itselleni kuudes kerta Wörtherseessä jolloin ajattelin että olisi hienoa nähdä muitakin Euroopan tapahtumia kuin Wörthsersee, VAG Event oli yksi näistä tapahtumista jonka asetin listalleni. Viimeisen 12 vuoden ajan kyseinen tapahtuma kerännyt Puolan VAG harrastajia juhlimaan ja esittelemään omaa kalustoaan.

The range of car events in Finland today is very comprehensive, but it is still necessary every year to check out a foreign event or two. There is a plenty to choose from in Central Europe. The biggest of all of course is Wörthersee in Austria, I think every petrol head have heard of Wörthersee? If you haven’t, I made a blog post of our 2017 Wörthersee trip that you can read here. Then there is Edition38 Show & Shine in UK, M.I.V.W. Netherlands, Raceism Poland just to mention few of the biggest. There are fewer events focused on VAG cars, but there is few. One of those events was Zerksee (formerly known as VAG Event) in Poland. I saw first Youtube video of VAG Event back in 2011 and this started my interest for this event. 2017 was my sixth time on a row in Wörthersee and I thought that it would be cool to see other events in Europe too. VAG Event was one of those events on my bucket list. For the past 12 years, this event has been gathering Polish VAG enthusiasts to celebrate and show off their beloved VAG cars.

dsc_4562_48243735796_o.jpg

Mikä ihmeen VAG Event? Zerksee?

VAG Eventtiä on järjestetty vuodesta 2007 alkaen ja tapahtuman 10. juhlavuonna 2017 nimi muutettiin Zerkseeksi. Vuoteen 2018 asti Zerksee oli avoin tapahtuma mutta yleisömäärän kasvaessa alue alkoi käydä pieneksi, järjestyksenhallinta hankalaa joten järjestävä taho halusi muuttaa tapahtuman kokonaisuutta. Vuodelle 2019 tapahtuma muutettiin kutsuperusteiseksi eli kaikkien tapahtumaan osallistuvien piti saada kutsu ja täyttää sähköinen ilmoittautumislomake. Meille tapahtumaan pääsy aukesi yksinkertaisesti kun kirjoitin tapahtumajärjestäjälle kiinnostuksestamme osallistua tapahtumaan vieraina.

What is VAG Event? Zerksee?

The VAG Event has been organized since 2007 and in the 10th anniversary year of 2017, the name was changed to Zerksee. Until 2018 Zerksee was an open event, but as it got more popular the area started to get too small and keeping order on people it needed some changes to be made. For 2019, the event was turned into an invitation-only event, meaning that everyone attending the event had to receive an invitation and fill out an electronic registration form. Access to the event for us simply opened when I wrote to the event organizer about our interest in attending the event as a guests.

20191004_174734_HDR.jpg

Volxzone

Volxzone on julkaissut ensimmäisen verkkolehtensä vuonna 2009. Lehden toimitukseen kuuluu kolme henkeä, Patryk Bielinski, Lukasz Elszkowski ja Michal Bielawski. Pääpainon ollessa alkuun Puolalaisessa VAG scenessä on ajan myötä lehti laajentunut kansainvälisemmäksi. Kyseinen aviisi on erittäin upeasti taitettu ja sen tekijät ovat panostaneet ja kehittäneet siitä hienon kokonaisuuden joka on käännetty Puolan lisäksi myös Englanniksi. Volxzone julkaisi kolmannen paperisen lehtensä tämän vuoden Zerkseessä joka oli myös lehden 10. juhlavuosi. Suuri suositus tutustua tähän lehteen jota tehdään täysin rakkaudesta lajiin.

Volxzone published its first online magazine in 2009. The editorial team includes three people, Patryk Bielinski, Lukasz Elszkowski and Michal Bielawski. With the emphasis initially on the Polish VAG scene, the magazine has grown to become more international over time. Magazine is very stylish and its creators have developed a wonderful ensemble of VAG essence which has been translated not only into Polish but also in English. Volxzone released its third paper magazine in this year's Zerksee, which was also its 10th anniversary. It's a great recommendation to check out this magazine, which is made entirely out of a love for VAG scene.

Vag Community Finland on tour

Ajatus tälle road tripille lähdöstä heitettiin viime kesänä istuessamme laivassa paluumatkalla Latviasta Baltic VAG Festeiltä. Vuoden aikana ajatus Zerkseenhen lähtöön vahvistui kun mukaan retkueeseen tarttui muutama kaveri lisää ja lähtö Puolaan alkoi tuntua todemmalta mitä lähemmäs kevättä päästiin. Suunnitelma oli selkeä, seitsemän hengen ja kolmen auton kokoonpanolla otettiin laiva Helsingistä Tallinnaan, josta matka jatkui välietapille Liettuan Kaunasiin jossa pidettiin väliyöpyminen. Seuraavana päivänä Kaunasista polkaistaan perille Puolan Zerkowiin. Karttoja tutkiessa matkaa yhteen suuntaan kertyisi noin 1260km joka parille päivälle jaettuna ollut pahakaan haaste.

Matkan ollessa jo muutaman päivän päässä, pientä jännitystä aiheutti yhden reissuautomme rautajousinen 40mm maavara. Vaikka pieni jännitys kuuluukin näihin reissuihin, lopulta tätä jännitystä lähdettiin lievittämään ostamalla Bilteman kumiset korotuspalat joita tökittiin etupäänjousien väliin korottamaan keulaa parilla sentillä ennen laivaan nousua. Korotuspalat toimi, laivaan ja laivasta päästiin pienellä apurungon kolauksella ja mikä parasta näillä itsestään katoavista kuminpalasista oli jäljellä vain muisto Tallinnan päässä.

Tiet Baltian pääväylillä ovat todella hyvät ja pääväyliltä poiketessa ei niin hyvät eli varsinkin matalilla autoilla kannattaa pysyä pääväylillä. Menomatkalla jostain kumman syystä vaikka tiesimme tiestön kunnon eksyimme menomatkalla Puolan päässä oikaisemaan pienempiä teitä ja siellä saatiin harrastaa melkoista pujottelua ja pohjakosketuksiltakaan ei vältytty. Myöskään loppumaton rekkaliikenne läpi koko Baltian pakottaa ohittelemaan ja sitä harrastetaankin paikallisten toimesta aika räikeästi missä vaan tilaa on…ja välillä myös siellä missä sitä ei meinaa olla. Puolassa moottoritiet olivat ainakin meidän ajamiltamme osuuksilta loistavassa kunnossa ja 130/140km/h nopeusrajoituksien vuoksi matka taittui aika kivuttomasti. A1 ja A2 moottoritiet jotka halkovat Puolaa ovat maksullisia. Nämä muutaman euron tullit maksaa mielellään sen verran hyvää tietä sai ajella.

Vag Community Finland on tour

The idea for this road trip was thrown off last summer as we sat on a ferry on a return trip from Latvia to Baltic VAG Fest. During the year, the idea for Zerksee trip strengthened as a couple of friends grabbed hold of the expedition and the departure to Poland felt more real as the spring approached. The plan was clear, seven people with three cars taking the ferry from Helsinki to Tallinn (Estonia), where the journey continued to a stopover in Kaunas, Lithuania, where an overnight stay was held. The next day from Kaunas to Zerkow, Poland. Studying the maps showed that roughly 1260 km in two days wasn’t even challenge. Piece of cake.

With the trip a few days away, we started to think 40 mm static ground clearance of one of our cars and the well known ramps on car deck of the ferry. We eventually prepared by buying rubber spring blocks that were stuck between the front springs to raise the front by a couple of centimeters before boarding. Those spring blocks worked fine and the best thing about these self-destructive rubbers was that they crumbled of by itself in few kilometers of driving when we got to Tallinn.

Main roads through Baltic countries are very good condition and not so good when departing from the main roads, especially on low cars it is worth staying on the main roads. On the way out for some strange reason, we were getting lost on the outskirts of Poland to straighten out the smaller roads we got having quite interesting road conditions. Also, endless truck traffic forces to overtake, and some people blatantly overtake wherever there is space ... and sometimes even there where isn’t. In Poland, the motorways were in excellent condition, at least on the parts we drove. Due to speed limits of 130-140 km/h on motorways the kilometers just fly by.. The A1 and A2 motorways crossing Poland are subject to a toll. These few toll payments will gladly pay as the motorways were so nice to drive.

Ihmisiä, autoja & fiiliksiä

Tapahtumapaikalla Hotelli MCT:n porteilla meidät vastaanotti Hra.Wolfsgruppe itse Przemyslaw Brzozowski joka opasti tapahtuman aikatauluista ja opasti meidät ensimmäisenä auton pesupaikalle. Virallisesti tapahtuma alkoi vasta seuraavana päivänä Perjantaina mutta useat vieraat olivat tulleet paikalle jo aikaisemmin, jotkut jopa muutamaa päivää ennen. Hotellin ympäristö olikin jo kerännyt mukavasti autoja ja ihmisiä heti Torstaina. Emmekä tietenkään olleet ainoita ulkomaisia vieraita, paikalla oli porukkaa niin Liettuasta, Saksasta kuin Hollannistakin. Veikaan että olimme kuitenkin historian kauimpaa tapahtumaan saapuneet? ..hullut suomalaiset. Ihmetystä aiheuttikin kovasti että miksi näin kaukaa olemme tulleet? No miksikäs ei? Jos Suomesta haluaa lähteä ulkomaille kaikki on kaukana. Jutellessa muiden vieraiden kanssa kävi heti selväksi että Zerksee on monelle SE tapahtuma. “This is the best event ever” kommentin kuuli monien suusta.

People, cars & feelings

At the venue gates of Hotel MCT, we were greeted by Mr. Wolfsgruppe Przemyslaw Brzozowski himself, who gave us a quick guide on the event schedule and pointed us the car wash. Officially the event didn't start until the following day on Friday but several guests had arrived earlier, some even a few days before. The hotel surroundings had already gathered cars and many people on Thursday. And of course we were not the only foreign guests, there were people from Lithuania, Germany and Netherlands. I guess we had arrived at the farthest in event history? ..crazy Finns. During the evening, many people asked why have we come this far? In response, why not? From Finland point of view everything is far when going abroad. When talking to other guests, it immediately became clear that for many, Zerksee was an THE event. "This is the best event ever" comment was heard several times.

Saksalaisen Keep Rusty tallin Mk1 Golf. Jotta tämä ykkönen on saatu mahalleen maahan on sen eteen hieman korimuutoksia tehtykkin.

German Keep Rusty’s mk1 Golf. In order to get this mk1 on its stomach, there have to be some heavy chassis modifications made.

Muuta kalustoa tutkiessa voi todeta että Puolalaiset ovat VR sukuisiin moottoreihin selkeästi kallellaan sillä niitä näytti olevan jokatoisen auton keulilla ja miltei kaikki tekniikanvaihtoja. Eipä silti niin 20VT kuin legendaarinen 1.8 16V tekniikkaakin löytyi muutamista konehuoneista. Yleisesti autojen taso oli todella kova joka kertoo että sikäläinen rakentelukulttuuri on hyvällä mallilla. Positiivista oli myös huomata että rakentelu on kokonaisvaltaista niin konehuonetta kuin sisustaa myöden. En tiedä miten sikäläinen lainsäädäntö sanoo mutta tekniikanvaihtojen määrästä päätelleen se on varmasti vähemmän rajoittamassa mielikuvitusta kuin meillä Suomessa.

When eyeballing the cars on venue it comes clearly, Poles love VR engines as there were so many VR equipped cars around. Still, 20VTs and the legendary 1.8 16V engines were found. In general, the level of cars was really high, which indicates that the car building culture in Poland is very strong. It was also positive to note that the Polish car building is holistic, in terms of the engines, interiors. etc. Not only wheels and suspension. I do not know how the law in Poland is for car building, but judging by the amount of crazy engine swaps, it is certainly less restrictive for your imagination than in Finland.

Tämä Fly Garagen ykköskorinen Caddy meni ehdottomasti tapahtuman TOP5 -autot kategoriaan. Audin 4.2 V8 pötköllään täysin alusta loppuun asti uudelleen suunnitellun rungon päällä. Auto oli täyttä taidetta viimeistä yksityiskohtaa myöden.

Fly Garage mk1 Caddy definitely went into my TOP5 cars in Zerksee. Audi 4.2 V8 in the back with all redesigned chassis. The car was a complete art to the last detail.

Kaluston ihmettelyn lomassa saattoi jutella aivan satunnaisten ihmisten kanssa eikä sen suhteen todellakaan tarvinnut jännittää kielimuurien tai muiden takia. Kielenkantoja oli yksi jos toinenkin notkistanut sen verran että yhteinen kieli löytyi aina vaikka viittomalla. Päivän mittaan tapahtuma-alueen lavalla myös tapahtui. DJ levyjen pyörittelyn lomassa oli haastatteluja ja esittelyjä joista tietysti suurin osa meni ohi niiden Puolan kielisyyden. Kävimmepä mekin lavalla kääntymässä haastateltavana, kertomassa hieman meistä, autoistamme, Suomen autonrakentelukulttuurista ja matkastamme Zerkseehen.

Kaikenkaikkiaan Zerksee jätti itselleni uusia ajatuksia ja ideoita VCF tapahtumia ajatellen. Mikä tekee autotapahtumasta sen arvoisen että sinne kannattaa tulla ulkomailta asti? Ensimmäisenä ajattelee että tietenkin ne autot mutta aika paljon laihemmaksi Zerksee olisi jäänyt ilman ihmisten tuomaa rentoa tunnelmaa. Aika monta keskustelua, uutta ystävää ja tuttua rikkaampana tästäkin roadtripistä jäi jälkeensä. Zerksee on VAG-harrastajien tapahtuma jossa kohtaa ystävät ja harrastajat, uudet ja vanhat. Zerksee on aito. Koko reissu Puolaan oli silmiä avaava kokemus kohdata täysin tuntemattomia harrastajia ja siinäkin mielessä silmiä avaava koska Puola on ollut itselle täysin tuntematon maa. Tämäkin reissu vahvisti sitä ajatusta että parasta on matkustaa, kokea ja nähdä asioita, ja juurikin Zerkseen kaltaisista tapahtumista saa aika paljon enemmän irti ihan livenä. Ja mitä siihen “Best event ever” komenttiin tulee niin pitää paikkansa. Jos minun kaltaiseni VAG-hörhö saa edes muutaman päivän vuodessa nauttia hienoista autoista, kanssa harrastajista ja rennosta meiningistä, voiko parempaa toivoa?

Beside wondering of the cars, it was possible to talk to every random people and there was really no need to worry about language barriers or anything else. It’s funny when people take their tongue stretching lubricants (alcohol) same language is always found, even if it was a sign marks. Throughout the day the event stage was also live. There were interviews and presentations during the DJs playing chill music. Sadly some of the interviews were in Polish so we didn’t get understood much. We also went to the stage to turn in an interview, tell bit about us, our cars, Finnish VAG culture and our trip to Zerksee.

All in all, Zerksee left me thinking and some ideas for our future VCF events. What makes a car event worthy of coming from abroad? At first you think of course those cars but quite a lot different Zerksee would have been left without the relaxed atmosphere that people bring. Quite a lot of conversations, new friends, and richer acquaintances from this road trip were left in me. Zerksee is a VAG enthusiast event where friends and enthusiasts, old and new, meet. Zerksee is genuine. The whole trip to Poland was an eye-opening experience to meet totally unknown foreign enthusiasts and in that sense Poland was a completely unknown country to me. This trip reinforced the idea that it is best to travel, experience, and see things, and that is exactly how much more you get out of events like Zerksee. And as for that "Best event ever" comment, that's right. If a VAG-freak like me can enjoy fine cars, other VAG enthusiasts, chill out atmosphere, even a few days a year, can there be any better?

Kiitos / Thanks,

Roni, Roope, Juho, Erik, Nina ja Joonas hienosta reissusta.

Przemyslaw Brzozowski, Patryk Bielinski for letting us be part of this great event and getting to know you guys. Hope we see again in Zerksee or where else.

Pittworks and all of you Dutch guys. Thank you for the prize and appreciation that my Jetta got. It still means lot to me. Was pleasure to speak with you and getting know you.

Satisfactory guys and girls, most chilled out Germans ever, was pleasure to talk with you.


Kuvat: Joonas Viitanen @viitanen_photography & Risto Puhakka

Teksti: Risto Puhakka