Fure Friday -talvipesu autolle

Vihdoin ollaan päästy aikaan kun helpot auton pesut on ohi ja kurakelit alkaa, se on aikaa jolloin Suorelan veljesten autot loistaa koska niihin ei lika pääse tarttumaan.

Jotta kaikki se into ja rakkaus mikä auton pesuun on uhrattu saataisiin kantamaan hedelmää muuallekkin kuin omiin autoihin, päätettiin tehdä viihdyttävä ja opastava auton pesu blogipostaus testiin tulleilla Furen autohoitotuotteilla.

Täyssetti Furen puhdistustuotteita.

Täyssetti Furen puhdistustuotteita.

Juttuun sopivaa autoa alettiin metsästämään lähipiiristä ja päädyttiin serkkulikan mk6 Golf ottamaan kohteeksi. Auto on perus konepesty eli ei ole koskaan ollut oikeasti puhdas ja värinä valkoinen on aika haastava. Joten haastetta Fure autonhoitotuotteille riitti.

Pesun ensimmäinen ja tärkein vaihe on esipesu. Jos ihmiselle päivän tärkein ateria on aamupala, on auton pesussa tärkein vaihe on esipesu. Homma aloitettiin suihkuttamalla Snow Foam esipesuainetta suihkupullolla vaikuttamaan ovien väleihin koska niihin ei yllättäen harjakoneen harjat olleet koskaan ylettäneet.

Snow Foam esipesuainetta myös ovien ja luukkujen väleihin (kuvassa vanha Iron Remover pullo uusio käytössä).

Snow Foam esipesuainetta myös ovien ja luukkujen väleihin (kuvassa vanha Iron Remover pullo uusio käytössä).

Iron Remover sai vanteet mukavasti “itkemään”. Aine muuttuu vaikuttaessaan punertavaksi.

Iron Remover sai vanteet mukavasti “itkemään”. Aine muuttuu vaikuttaessaan punertavaksi.

Esipesujakin on monenlaisia, meillä käytössä se hellävaraisin ja parhain eli vaahdotin ja vaahtopesuaine. Painepesuriin liitettävällä vaahdotin lisäosalla vaahtopesuaine on helpoin ja nopein levittää. Maalikko mallinnettuna vaahdotin sekoittaa pesuaineen ja veden tuottaen siitä vaahtoa. Vaahtopesuaineen etu on se että pesuaine ei kuivu pinnalle ja saa näin pidemmän vaikutusajan sekä vaahto irroittaa ja vie likaa pois valuessaan.

Muutaman minuuttia esipesuaineiden annettua vaikuttaa päästään välihuuhteluun. Huuhtelu on tärkeää tehdä huolellisesti runsaalla vedellä. Listojen välit, raot, pyöränkotelot ja mahdollisesti myös hieman alustaa. Varsinkin talviaikaan suola ja muu tiestä irtoava lika jää näihin paikkoihin muuten muhimaan.

Huuhtelun jälkeen vuorossa on niin sanottu kinnastus. Mikä on kinnas? Vanha kansa pesi autoja sienellä mutta nykyään on olemassa tarkoitukseen paremmin sopiva pesukinnas joka meidän tapauksessa on mikrokuitua. Etuja kintaassa sieneen verrattuna on monia. Sienellä pestessä pienet hiekanjyvät jäävät sienen ja maalipinnan väliin aiheuttaen naarmuja kun taas kinnas imee ne itseensä. Lisäksi kinnas imee itseensä reilusti enemmän pesuainetta joka helpottaa pesua viemällä likaa pois ja toimimalla samalla liukasteena.

Kinnastukseenkin on monta eri tapaa. Alkuun jo pääsee ämpärillä ja pesukintaalla. Meidän tapauksessa pesu tehdään niin sanotulla kahden ämpärin taktiikalla. Toisessa ämpärissä huuhtelu- ja toisessa pesuainevesi. Jokaisen kinnastuksen välissä kinnas huuhdellaan ensin huuhteluämpärissä ja sen jälkeen vasta pesuaineämpäriin. Erillisen huuhteluveden tarkoitus on irroittaa kintaaseen tarttunut hiekka ja lika ja näin pitää pesuvesi aina mahdollisimman puhtaana. Tällä kertaa käytössämme oli viiden ämpärin taktiikka, molemmille veljeksille omat huuhtelu- ja pesuämpärit, lisäksi oma ämpäri ja kinnas jolla pestään vain vanteita.

Tämä kyseinen pesu oli meille mielenkiintoinen koska kohteena oli vieras auto ja uudet Furen tuotteet. Pesuvesiä laskiessa tuli heti iloinen yllätys sillä Furen autoshamppoo on kätevä annostella sen korkilla joka takaa sen että ainetta ei tule laitettua liikaa. Ei sillä että sen rakkaan auton hoitoon kun ei koskaan voi laittaa liikaa rahaa tai aikaa.

Shampoopullossa on kätevä avattava kaatonokka jolla ainetta on helppo annostella.

Shampoopullossa on kätevä avattava kaatonokka jolla ainetta on helppo annostella.

Auto olisi hyvä pestä aina niin että siirtyy puhtaimmalta alueelta kohti likaista. Eli ensimmäiseksi katto ja viimeiseksi helmat jotta helmoihin jäänyt lika ei pääse kulkeutumaan puhtaalle pinnalle. Lisäksi yksin pestessä kannattaa auto jakaa alueisiin sillä pesuaine ei saa kuivua auton pintaan. Esimerkiksi, kinnastaa katon ja konepellin jonka jälkeen huuhtelu. Vasen kylki, huuhtelu, oikea kylki, huuhtelu ja niin edespäin.

Meidän tapauksessa kahteen kokeneeseen veljeen kerkeää käymään kokonaan pienehkön auton läpi jonka jälkeen huuhtelu ovien välit mukaan lukien.

Meidän tapauksessa kahteen kokeneeseen veljeen kerkeää käymään kokonaan pienehkön auton läpi jonka jälkeen huuhtelu ovien välit mukaan lukien.

Tässä kohtaa ylläpitopesijä voi hypätä auton kuivaamis vaiheeseen, mutta me tehdään pitkän kaavan mukaan.

Seuraavaksi suihkuteltiin Fure Iron Remover sekä Tar & Glue Remover jotta saadaan rauta ja piki jäämät pois. Tässä kohtaa mekin oikaisimme ja jätimme Claybar -savella viimeisten likatahrojen poistaminen myöhempään kertaan koska auto oli tarkoitus vain pestä ja Claybar käsittely vaatisi jälkeensä ns. myllytyksen.

Jotta autoon ei varmasti jää jäämiä raudan ja pien poistosta laitetaan pintaan vielä kerran esipesuaine vaahdottimella ja tietysti huuhdellaan tämän jälkeen.

Nyt auto on pesty ja ainakin maallikon silmin näyttää puhtaalle. Voidaan siirtyä kuivaus vaiheeseen. Meillä kuivaus tapahtuu mikrokuituliinoilla, mutta tähänkin on olemassa monenlaisia tapoja ja monen hintaisia ja laatuisia kuivausliinoja. Perusperiaatteena kuivausliina kuin kuivausliina naarmuttaa aina vähemmän kuin autonkuivauslasta joka tuntui olevan yhdessä vaiheessa kovassa suosiossa. Huollellinen kuivaus, isot pinnat, ikkunat ja ovien välit. Ei tietysti haittaa vaikka eri pinnoille olisi aina omat kuivausliinansa.

Meidän tapauksessa laiskan serkkutytön elämää helpotettiin ja auto vahattiin myös samalla. Ja koska ikinä ei voi mennä liikaa aikaa ja kun testiin oli saatu myös Interior Cleaner Furelta, päättettiin sisustaakin hieman putsata.

Ja näin auto on pesty ja valmis seuraavaan kauppareissuun, Himos miittiin, Wörthersee reissuun, mihin vaan. On kuitenkin hyvä muistaa pesun jälkeen huolehtia myös pesuvälineistä huuhtelemalla ja laittamalla ne kuivumaan, näin puhtaat pesukintaat ja kuivausliinat on mukavampi ottaa käyttöön myös ensi kerralla.

Kuulostaa hullulta mutta kun olet aina tehnyt autonpesun niin kuin vaari jo opetti, kun on oikeasti toimivat tuotteet niin auton peseminen on kivaa ja palkitsevaa. Tässäkin tapauksessa saatiin monta ihmistä onnelliseksi ja “Fure Friday” tuotti tulosta.

Iso kiitos Furelle hyvistä autonhoitotuotteista joissa hinta laatusuhde kohtaa loistavasti. On myös hienoa että nämä tuotteet ovat täysin kotimaista osaamista. Niinpä meilläkin Furen tuotteita tulee varmasti jatkossa käytettyä.

Kiitos ja kumarrus myös Anelle auton lainasta, jota saa kuullemma lainata ihan koska vaan samaan tarkoitukseen.

Lisätietoa Furen tuotteista löydät täältä.

Teksti: Roni Suorela

Kuvat: Charlotta Olenius

Risto Puhakka